Go with the flow: duurzame menstruatie tips

Laten we het eens hebben over het ‘maandelijkse monster’; ‘de haaienweek’; ‘mijn dagen’; ‘grote tante’; ‘de bezoekers’; of ‘de Engelsen zijn geland’. Een aantal verbloemende termen die internationaal gebruikt worden voor die periode van de maand waar we het liever niet over hebben. Hoe we het ook noemen, ‘menstruatie’ is een natuurlijke cyclus waar ongeveer de helft van wereldbevolking mee te dealen heeft. Vandaag is het Menstrual Health Day, so ‘let's talk period’.

Ongesteld zijn is geen pretje, dus laten we het onszelf niet moeilijker maken dan het al is. Comfort en vertrouwen in de menstruatieproducten die we gebruiken zijn belangrijk voor ons zelfvertrouwen. Dus welke producten kun je gebruiken als je overstapt naar een duurzamere levensstijl? Die dure wegwerp-menstruatieproducten zijn immers niet zo gezond en zorgen voor een grote en alsmaar groeiende afvalberg. Daarom willen wij graag een aantal opties die beter zijn voor ons lichaam, onze portemonnees en het milieu met jullie delen.

Wat is het probleem?

It’s a bloody waste

Vrouwen gebruiken tijdens hun leven tot wel 12.000 wegwerp-menstruatieproducten, zoals maandverband of tampons. Als je bedenkt dat ongeveer de helft van de wereldbevolking menstrueert zorgt dat voor een enorme hoeveelheid afval. Menstruatieproducten lijken misschien onschuldig, maar die zachte witte verbandjes bestaan grotendeels uit plastic, sommige maandverband voor wel 90% en tampons voor ongeveer 10%. Dit zorgt voor een grote impact op het milieu, maar ook op onze gezondheid.

Het gaat verder dan alleen afval

We weten inmiddels dat schijn bedriegt, want die katoenachtige producten die we in ons lichaam stoppen zitten boordevol chemicaliën en giftige stoffen. Want ook al lijken tampons en maandverband gemaakt te zijn van (niet biologisch) katoen, ze bevatten ook rayon, plastic en andere synthetische materialen die weer giftige chemicaliën zoals BPA, BPS en chloor bevatten. Als katoen niet biologisch wordt geteeld en verwerkt, wordt er gebruik gemaakt van pesticiden, insecticiden en bleekmiddelen. Dat stop je toch liever niet in je lichaam?

Gelukkig zijn er veel alternatieven beschikbaar die een stuk beter zijn voor mens en milieu.

Wat zijn de alternatieven?

Maar ik vind het… vies! Een begrijpelijke en veelvoorkomende reactie van mensen die voor het eerst horen over herbruikbare menstruatieproducten. Om heel eerlijk te zijn was dat in eerste instantie ook onze eigen reactie, maar inmiddels zweren wij erbij! Wat zijn de opties?

Menstruatiecup

De menstruatiecup is wat ons betreft een echte game changer. Eindeloos herbruikbaar, comfortabel en makkelijk!

Het is in eerste instantie een grotere investering, maar op lange termijn ben je (veel) goedkoper uit. De kosten van één menstruatiecup zijn gelijk aan de kosten van 5 tot 6 maanden wegwerp menstruatieproducten. Menstruatiecups kunnen tot 10 jaar meegaan, wat een besparing van meer dan 95% betekent in vergelijking met wegwerpproducten.

De menstruatiecup komt het dichtst in de buurt van een zero-waste period. Het enige wat je hoeft te doen is de cup tussentijds goed schoonmaken en steriliseren.

Menstruatiecups worden gemaakt van zachte silicone van medische kwaliteit en zijn vrij van plastic, latex, giftige stoffen en bleekmiddelen. Door een cup te gebruiken zorg je goed voor je lichaam.

Ruby Cup Period Cup

De cups worden net als een tampon in het lichaam gedragen, waar het bloed opgevangen wordt. Cups hebben 3 tot 4 keer de capaciteit van een tampon en kunnen 8 tot 12 uur achter elkaar worden gedragen, waardoor je ongeëvenaarde vrijheid hebt in vergelijking met traditionele menstruatieproducten. Ik kan de cup op lichte dagen zelfs langer dan 12 uur achter elkaar dragen, maar i.v.m. hygiëne wordt het aangeraden om hem tussendoor af te spoelen met water.

Nog een groot voordeel van een menstruatiecup is dat je geen last hebt van touwtjes waardoor je zorgeloos het zwembad in kan springen. Je kan de cup ook ‘s nachts dragen en tijdens het sporten, zeer comfortabel dus.

In het begin kan het eventjes wennen zijn, maar het belangrijkste is dat je de juiste cupmaat kiest, afhankelijk van hoe zwaar je menstruatie is. Je vouwt de cup zodat je hem net als tampon kan inbrengen. Zodra hij op de juiste plek zit ontstaat er suctie en doet hij zijn werk. Het mooiste is, je voelt er niks van en je vergeet misschien zelfs heel even dat je ongesteld bent.

Period panties

Absorberend ondergoed geeft je een ongekend gevoel van vrijheid. Het ziet eruit en voelt als gewoon ondergoed, maar biedt de bescherming die je nodig hebt tijdens ‘de haaienweek’. Er bestaan verschillende modellen met verschillend absorptievermogen die ervoor zorgen dat je niet doorlekt. Je kan de period panties dus net als herbruikbaar maandverband gebruiken als je go-to menstruatieproduct, op lichte en zwaardere dagen.

Zelf gebruik ik menstruatieondergoed als back-up voor de menstruatiecup op zwaardere dagen. Overdag geeft dat een veilig gevoel en 's nachts zorgt het ervoor dat ik door kan slapen.

Het is een relatief nieuw product op de markt, maar inmiddels zijn er al veel opties beschikbaar. Wij zijn groot fan van het menstruatieondergoed van ImseVimse. Het ondergoed is gemaakt van 95% biologisch katoen en 5% elastaan en in tegenstelling tot de menstruatieslips van veel andere merken, die wasbaar zijn op slechts 30 of 40 graden, is Imse's ondergoed wasbaar op 60 graden. Dit zorgt ervoor dat er geen bacteriën en geurtjes in het ondergoed aanwezig blijven.

Herbruikbaar maandverband

Wasbare inlegkruisjes en maandverband, gemaakt van biologisch katoenen, werken net als gewoon maandverband, maar bieden een zachte en natuurlijke menstruatiebescherming die goed is voor de huid en vrij is van chemicaliën. Ze werken in principe hetzelfde als menstruatieondergoed, maar je maakt ze vast aan je gewone ondergoed. Je hebt verschillende modellen, voor de nacht of tijdens het sporten, voor lichtere en voor zwaardere dagen.

Ook in dit geval, gebruik het als je ‘go-to’ menstruatieproduct of als back-up!

ImseVimse herbruikbaar maandverband

Eco-vriendelijke tampons en maandverband

Herbruikbare menstruatieproducten blijven de meest duurzame optie, maar als je daar nog niet aan toe bent zijn er gelukkig goede ecologische opties beschikbaar voor iedereen.

Zoals we eerder hebben besproken is het belangrijk om te weten wat je in je lichaam stopt. Kies daarom voor tampons en maandverband gemaakt van biologisch katoen, zonder synthetische stoffen, schadelijke chemicaliën, parfums en plastic. Wij hebben veel onderzoek gedaan naar eco-vriendelijk tampons en maandverband en wij zijn uitgekomen bij &SISTERS. Het maandverband van &Sisters bestaat uit slechts twee ingrediënten: biologisch katoen en een waterdichte laag aan de achterkant die ervoor zorgt dat de huid schoon en droog blijft. Deze waterdichte laag is gemaakt van biologisch afbreekbaar biopolymeer afgeleid van maïszetmeel.

De tampons zijn gemaakt van slechts één ingrediënt: pure, natuurlijke, biologische katoenvezels en katoendraad. Geen gekkigheid in de buurt van je punani please.

Zijn herbruikbare menstruatieproducten de juiste keuze voor mij?

Het antwoord hierop is volmondig 'JA'!  Eén van de beste swaps die ik gemaakt heb is de overstap naar de Ruby Cup. Dit is een van die producten waarvan ik denk: ik had zo graag gewild dat iemand mij er in mijn tienerjaren eentje had gegeven. Ik kan hem 24 uur dragen, je voelt er niets van, je kunt zwemmen zonder zorgen, het is beter voor je lichaam en het is VEEL goedkoper. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel hoor, ik heb voor jullie getest dat een minuutje in handstand staan niet altijd helemaal goed afloopt en ook je handen insmeren voordat je hem wisselt is geen goed idee.

Het geeft ook nog eens een goed gevoel dat 25 tampons of maandverband per periode x 12 maanden van het jaar x 10 jaar levensduur van de menstruatiecup: 3.000 maandverbandjes of tampons niet in de vuilnisbak belanden. En de back-up van de period panties zorgt ervoor dat ik zelfs de zwaardere dagen zorgeloos en comfortabel doorkom.

Hopelijk hebben wij jullie overtuigd dat zero-waste menstruatieproducten een stuk fijner zijn dan de gewone wegwerpproducten, maar voor iedereen die nog niet over de streep is, zijn de plasticvrije enkel gebruik menstruatieproducten gemaakt van biologisch katoen ook een goede optie. Menstruatiezorg is heel persoonlijk en uiteindelijk moet iedereen doen waar hij zich goed bij voelt. Uiteindelijk willen we allemaal onze ‘grote tante’ zo goed mogelijk verzorgen.

Laat een reactie achter